home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Voorbereidingen
Edukans Actieplatform
Wauw, nu begint de tijd wel erg snel voorbij te gaan! Vandaag staat in het teken van de voorbereiding op de eindbijeenkomst van vrijdag, waa...

Voorbereidingen

Wauw, nu begint de tijd wel erg snel voorbij te gaan! Vandaag staat in het teken van de voorbereiding op de eindbijeenkomst van vrijdag, waar we gisteren al iets over schreven. En we hebben vandaag weer contact gehad onze buddy’s! Ook schrijven we vanavond een brief voor onze buddy’s, die zij ook ontvangen na deze week.

Hieronder weer een paar mooie verslagen en gedichten. Op naar de laatste dag waarop we helaas afscheid gaan nemen van onze buddy’s.

 

Inspiratie – door Carmen

Na het ontbijt starten we online met een dagopening. We beginnen elke ochtend de dag met de groep uit Oeganda. Tijdens deze meeting presenteren de Oegandese leerlingen twee stukjes aan ons en wij doen hetzelfde voor hun. Deze stukjes zijn bijvoorbeeld: liedjes zingen, dansen of een gedicht voorlezen. 

Een van de quotes die we gebruiken is: 'Happiness can be found, if only one remembers to turn on the light.

Er worden meerdere versies van zelfgemaakte gedichten met het thema ¨who am I?¨ voorgelezen. In groep B zong buddy Michael gisteren het lied "Perfect" van Ed Sheeran. Dit brengt ons op ideeën. We gaan met de hele groep aan de slag en dragen vanochtend het liedje ¨ Energie¨ van Ronnie Flex voor.

Tijdens deze opening wordt er nadruk gelegd op de zin ¨kan ik even in je leven zijn¨ die in het nummer voorkomt.  ¨Because we want to be in your lives¨ zo zegt Bienlavie na het voordragen. Erg mooi.

Er is bij groep A door Cathy, een meisje van Oegandese afkomst, een lied in de moedertaal voorgedragen. In het liedje genaamd ¨ Jjangu¨ gaat het over Jezus. We vinden dit een super motiverende manier om de dag te beginnen. 

 

Contact met buddy’s -  door Joelle

We bellen weer met onze buddy's. Jimmy en Rania hebben voor ons op een papier geschreven dat ze blij zijn om ons weer te zien. Dat papier laten ze zien om ons te begroeten. Wij hebben ook een welkomstbericht voor onze buddy's voorbereid. Lucy en ik hebben het samen met onze buddy's over de muziek die we leuk vinden. Zij vertellen aan ons welke liedjes ze leuk vinden en wat, volgens hun, goede Oegandese muziek is. Lucy en ik vertellen wat onze favoriete liedjes en artiesten zijn. Nadat we het gehad hebben over muziek stellen we elkaar nog een paar vragen. Ik had graag nog doorgepraat over het leven in Oeganda, maar de tijd was voorbij.

 

 

Gedicht door Isabel

Klein plantje groeit, 

Groter en groter bloeit, 

Tot op het hoogste punt, 

Dan heeft hij het einde bereikt, 

En dan eindigt het bezwijkt.  

 

 

Een paar vragen over deze week – door Mare

Vandaag mag ik feedback geven op de speech van Charity die ze voor morgen heeft voorbereid. Ze doet het super goed. Op het eind stel ik haar nog een aantal vragen over wat ze heeft geleerd van deze uitwisseling. Dezelfde vragen stel ik ook aan Anouk (een Nederlandse uitwisseling student).

Charity vertelt dat zij niet wist dat wij ons eten in de supermarkt kopen en zelf mee naar school nemen. Ze zegt dat ze dit best raar vindt. Dit is namelijk erg op jezelf gericht en in Oeganda doet iedereen alles samen. Dit is waarom ze op school eten en het eten daar voor iedereen is.

Ook vertelt ze dat het haar opvalt dat wij geen uniforms dragen en dat we lange haren hebben. In Oeganda zijn studenten verplicht om een uniform te dragen en je haren kort te houden. Dit is omdat lange haren niet zo hygiënisch zijn, het lang duurt om het te verzorgen (ze hebben bijna allemaal gekruld haar en kinderen kunnen dit vaak niet zelf), het veel geld kost om telkens naar de kapper te gaan en ze willen dat iedereen hetzelfde kapsel heeft (net als een uniform). Charity vertelt dat ze het dragen van een uniform niet zo erg vindt, maar ze vindt het wel jammer dat ze geen lange haren mag hebben.

Ook vraag ik Anouk en Charity wat ze het leukste vinden van deze week. Wat Anouk het leukste vindt aan deze week is het bellen met haar buddy’s. Ze vindt het erg leuk om alle verhalen van haar buddy’s te horen en te lachen met elkaar.

Charity vertelt dat ze super vereerd is dat ze ons heeft mogen leren kennen. Ze vindt het super leuk dat ze mag communiceren met leeftijdsgenoten uit andere landen. De leukste opdracht die ze heeft gemaakt vindt ze het bedenken van haar droomschool.

Tot slot vraag ik aan allebei wat ze aan deze uitwisseling hebben gehad.

Charity zegt dat deze week een fantastisch deel is uit haar leven. Ze heeft het heel erg gezellig en ze zegt dat ze haar buddy’s erg mist op het moment dat ze niet aan het bellen zijn. Ze heeft het gevoel dat ze er twee goede vrienden bij heeft gekregen. Dit vindt ze super leuk.

Anouk zegt dat haar buddy’s haar veel support geven. Ook zegt ze dat ze haar telefoon minder zal gaan gebruiken, omdat ze heeft ingezien dat ze het ook gezellig kan hebben zonder telefoon. Ook ziet ze in dat haar school eigenlijk best goed in elkaar zit. Wel vindt ze dat er altijd ruimte is voor verbetering, dus ook op haar eigen school.

 

Gedicht door Isabel

 

Zien wat mensen doen, 

Horen wat je horen wilt, 

Proeven is een smaak, 

Maar het gaat erom, 

Wat je van binnen voelt is wat je uiteindelijk maakt. 

Media bij bericht (23)

Reactie plaatsen