home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 3!
Edukans Actieplatform
Het is alweer dag 3! Elke dag schrijven we een blog, we maken en zoeken foto’s uit en interviewen elkaar voor de Edukans Instagram. Feite...

Dag 3!

Het is alweer dag 3! Elke dag schrijven we een blog, we maken en zoeken foto’s uit en interviewen elkaar voor de Edukans Instagram.


Feitelijk dag verslag – door Nandini

Who am I? Dat is het thema van een van onze nieuwe workshops vandaag: een gedicht schrijven. Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat niemand zo snel weet wat ze moeten zeggen, want wat vinden we over onszelf? We kunnen snel negatieve punten opnoemen maar positieve dingen zijn ook belangrijk om op te merken.

Vandaag leggen we ook de nadruk op ‘self-esteem’ en ‘self-awareness’, twee Engelse begrippen die letterlijk zelfvertrouwen en zelfbewustzijn betekenen. Dit verwerken we in onze gedichten en nu kunnen we het er morgen over hebben met onze buddy’s.

Zoals gezegd zijn positieve dingen belangrijk om op te merken en dat is terug te zien in nog een activiteit die we vanochtend doen: River of Life. Deze activiteit is ook tegelijkertijd behandeld in Oeganda. We tekenen op een A3 of A4 vel een grote rivier en met vissen en krokodillen duiden we aan wat de succesvolle en moeilijkere tijden waren in ons leven. Vissen betekenen de succesvolle momenten en krokodillen de obstakels. Ons eindresultaat laten we vervolgens zien aan elkaar tijdens het bellen. We merken vanuit de Oegandese leerlingen dat moeilijkere momenten vaak verlies van dierbare mensen waren. Succesvolle momenten waren dan vaak prestaties op school maar ook momenten zoals naar een verjaardagfeest van een vriend gaan.

Later op de dag, na de lunch, doen we nog een activiteit: Cross the line. Dit is ook een interessant spel. We beantwoorden vragen door over te lopen naar andere kant van de kamer over een streep op de grond. Als we dit doen, dan betekent dat je ‘ja’ antwoordt op de vraag. Dit leidt tot steeds meer interessante vragen waar we vervolgens over praten en zo leren we meer over elkaar. 


Door Anouk

Hoi lief dagboek,

De wekker gaat weer, het is 7 uur, tijd om uit bed te komen. We beginnen ook vandaag weer met een gezellig ontbijt. Het ontbijt is aan zijn einde gekomen en het is nu tijd om de dag opening te doen met Oeganda. Ik en Joelle mogen beginnen. We hebben een mooie quote om voor te lezen. "Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light." We krijgen een applaus. "Yes, happiness can always be found." zegt Allen, een van de begeleidsters in Oeganda. We krijgen een mooi gedicht over kinderrechten en ouders; dat zij echt van hun kinderen moeten houden en bij ze zijn en ze helpen groeien.  

We gaan wat drinken en beginnen aan het maken van onze River of Life. Ik kijk naar mijn werk en zie de bloemen die staan voor de goeie dingen in mijn leven en de dingen die alles gewoon een beetje opfleuren. De stenen die ik heb getekend staan voor de wat moeilijkere dingen in mijn leven die ik mee moet dragen op mijn schouders. Het is nu weer tijd om met onze buddies te bellen en Romaissa en ik hebben er veel zin in. Eindelijk kunnen we weer met Stella en Brian bellen. Ik laat mijn River of life zien en Romaissa na mij. Stella en Brian zijn er onder de indruk. Stella begint met haar River of Life, en dan Brian.  

We hebben het ook nog even over de film van gister, The Queen of Katwe. Wat volgens ons de vergelijkingen en verschillen tussen Oeganda en Nederland zijn. We stellen onze buddies wat vragen en zij ook aan ons. We sluiten de zoom meeting af met een spelletje truth or dare. Het is ondertussen 1 uur en we gaan lunchen met zijn allen.  

Het is tijd voor een ander spel: Cross the Line. Daarna gezellig met zijn allen Nasi eten en dan is het alweer 19:20. Tijd om te relaxen. 

Tot morgen! 


Door de gesprekken met onze buddy’s komen we meer te weten over onderwijs. Dinsdag gaan we daar dieper op in, maar nu heeft Gamzenur alvast geschreven over het belang van onderwijs.

Onderwijs is een ondersteuning voor de zelfontwikkeling van jongeren. Helaas is onderwijs niet toegankelijk voor iedereen in de hele wereld. Dankzij de steun van Edukans hebben meer dan 3,5 miljoen leerlingen door de jaren heen beter onderwijs mogen ontvangen. Helaas gaan er wereldwijd zo’n 60 miljoen kinderen niet naar school. In Oeganda is het percentage leerlingen dat naar het basisonderwijs gaat ruim 90%.

Helaas volgt maar 1 op de 3 kinderen het volledige Voortgezet Onderwijs. De leerlingen met wie wij contact hebben in Oeganda zijn erg leergierig, ambitieus en doelgericht. Hierdoor heeft het onderwijs een belangrijke rol voor hen bij het behalen van hun doelen en hun dagelijks leven. Oegandese leerlingen krijgen gemiddeld 32 uur per week les en daarnaast besteden ze velen uren aan hun huiswerk. In Oeganda is er onderwijs dat je kunt volgen via kostscholen, scholen met een religieuze achtergrond en scholen van de overheid. In Nederland zijn er ook dergelijke scholen, dus op dat punt zie je duidelijke overeenkomsten tussen Oeganda en Nederland.


Vandaag hebben we als creatieve opdracht allemaal een gedicht geschreven. Onya deelt hier die van haar.

Wie ben ik?

Ben ik leuk om mee te praten?

Ben ik leuk om mee te zijn?

Dit zijn gekke, moeilijke vragen.

Maar wie wil ik eigenlijk zijn?

 

Mezelf zijn is mijn plan.

Maar wat houdt dit nou in?

Ben ik sterk?

Ben ik slim?

Heeft dit schrijven nog wel zin?

 

Ik ben wie ik ben.

En sterk wil ik zijn.

 

Voelen wil ik doen.

Tot aan huilen bij maneschijn.


Tot slot deelt Nora een mooi inzicht: 'We zijn in korte tijd al een hele hechte groep geworden'

Weet je wat ons opgevallen is in de tijd dat we hier nu zijn? Dat we nu al een enorm hechte groep zijn. Zo hebben we vandaag een spel gedaan genaamd “stap over de lijn als…..”. Hierin werden we gevraagd om over een lijn te stappen, die met ducktape op de grond was gemaakt, als de vraag voor ons gold. Zo werd er gevraagd of wij ons thuis veilig voelen en of je blij bent met jezelf en je uiterlijk. Er kwamen hierin echt verhalen die sommige van ons al heel lang kwijt moesten en we waren blij dat we ons hier zo op ons gemak voelen dat we dat ook hebben gedaan.

Toch wel apart he, we kennen elkaar nog maar zo kort en toch vertellen we elkaar dingen die we misschien niet eens aan onze beste vrienden of vriendinnen vertellen… Ik denk persoonlijk dat het komt door de enorm gezellige en leuke sfeer in deze groep!

Tot morgen! 

Media bij bericht (18)

Reactie plaatsen