home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
De eerste dag
Edukans Actieplatform
Vandaag hebben meerdere reporters een verslag geschreven van de eerste dag. Al vele indrukken! Lees hieronder wat er allemaal geschreve...

De eerste dag

Vandaag hebben meerdere reporters een verslag geschreven van de eerste dag. Al vele indrukken! Lees hieronder wat er allemaal geschreven is. 

Door Nandini

Je vraagt je misschien af wat Going Global precies inhoudt. Nou dat wil ik je graag vertellen.

Going Global is een programma waar jongeren uit Nederland informatie uitwisselen met Oegandese buddy’s. Door de pandemie met Corona kunnen we natuurlijk niet naar Oeganda reizen, wat vanzelfsprekend heel jammer is. De oplossing die daarvoor gevonden is, is een digitale ontmoeting. Edukans eerste Going Global online-uitwisseling ooit!

Elk ochtend gaan we met Oeganda bellen en komen we in contact met onze Oegandese leeftijdsgenoten. We gaan elkaar beter leren kennen voor wat betreft hun dagelijkse leven, hun cultuur, hun school en het leven in het algemeen. Ons hoofdthema is het verbeteren van het onderwijs en de rol die leerlingen daarin kunnen nemen.

Vooral nu is dat heel belangrijk want Corona heeft een enorme grote impact op de scholen in Oeganda, ze zijn namelijk 20 maanden lang in lock down geweest. Wij als leerling-ambassadeurs van onze Nederlandse scholen gaan kijken wat we samen kunnen doen om deze achterstand weer in te halen. Om ons goed voor te bereiden hebben we vandaag  diverse workshops gevolgd met activiteiten om te leren hoe we het best met onze buddy’s kunnen communiceren. Volg ons reis online, lees en zie wat we dagelijks meemaken. Kijk wat we kunnen leren met en van onze Oegandese buddy’s!

 

Achtergrond Going Global, door Gamzenur & Onya 

Going Global, een uitwisselingsprogramma georganiseerd door Edukans. Hier doen wij aan mee. We zijn een week op online uitwisseling, anders dan normaal. Door de coronamaatregelen kon een reis naar Oeganda helaas niet doorgaan. Wat doet Edukans eigenlijk? En wat is Going Global? Wat is het doel van dit programma? En waarom doen wij mee? Al nieuwsgierig? Lees dan vooral verder!

Edukans onderneemt actie om het onderwijs aan  jongeren in derde wereldlanden te ondersteunen. Dit doen ze door acties, uitwisselingen en actieve trainingen binnen derde wereld landen. Edukans is actief aanwezig in Afrika, Azië en Zuid-Amerika om goed onderwijs mogelijk te maken voor die jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. Edukans helpt in derde wereldlanden met het realiseren van beter onderwijs o.a. door leraren te trainen. Het team van Edukans bestaat uit professionals en vrijwilligers, die samen het onderwijs willen verbeteren.

Going Global is een uitwisselingsprogramma, met elk jaar een ander land dat centraal staat. Wat we doen is ervaringen uitwisselen, waarna er bewustwording is van de situatie wat betreft onderwijs, aan beide kanten. Het uiteindelijke doel is actie voeren. In Oeganda ligt de focus op een actievere rol van ce leerlingen bij het verbeteren van hun onderwijs. In Nederland is naast die bewustwording ook fondsenwerving een doel. Wij willen geld ophalen om het onderwijs in Oeganda te verbeteren. Onderwijs is namelijk de sleutel voor ontwikkeling en een onmisbare brug naar alle andere mensenrechten.

Wij doen ook mee met deze online Edukans Going Global omdat wij een actieve rol willen binnen onze Nederlandse maatschappij. We denken dat ervaring opbouwen binnen Edukans Global goed is voor onze ontwikkeling maar ook voor onze ervaring met ontwikkelingslanden. We hopen dat deze uitwisseling ons nieuwe ervaringen en inzichten geeft. We zijn heel benieuwd naar de nieuwe cultuur met eigen normen en waarden. 

Gedicht door Onya

Eye to eye

Eye to eye

I’ll tell you why

connecting is what you want

the purpose is creating a bond

if you look from above

your purpose will fly like a dove

the answers won’t be as sincere

and that is not what we are looking for here

Dagverslag door Nora 

Vandaag beginnen we met het leuke project van Going Global. We zijn al vroeg op de accommodatie en nadat we even snel onze spullen op de kamers hebben gelegd, spelen we meerdere spellen om kennis te maken met alle andere meiden die meedoen. Dit jaar zijn er in Nederland helaas geen jongens die deelnemen aan dit project (in Oeganda wel).

Als spel hebben we voor onze naam een bijvoeglijk naamwoord gezet en er een beweging bij gedaan. We gaan de hele ronde langs en het is een leuke manier om de namen te onthouden! Na ook nog even kennis te maken met een ander spel (Oegandees liften), hebben we even de tijd om op onze kamer kennis te maken met de meiden waar we mee slapen.

Net voor de lunch beginnen we met de 1e  workshop! We leren over het goed communiceren met Oegandese leerlingen. Nederlanders zijn nu eenmaal vaak directer dan onze leeftijdsgenoten in Oeganda. Na de lunch spelen we een leuk Ren en Denk spel en leren we meer over de geschiedenis en de cultuur van Oeganda. De 4 winnaars krijgen een chocoladereep! Na dit spel beginnen we aan de 2e workshop serie. Nu kiezen we in 2 rondes uit 3 onderwerpen. De onderwerpen gaan over schrijven, fotograferen en interviewen. We vinden dit erg leuk en leerzaam.

Na de spaghetti worden de verslagen geschreven, foto’s uitgezocht en korte filmpjes voor Instagram gemaakt. We sluiten deze dag af met een pub-quiz over Oeganda.

Kortom het is een erg sfeervolle en intensieve start van ons Going Global avontuur!

Dagboekverslag door Anouk

Hoi lief dagboek,
Mijn wekker gaat en het is 8 uur, de datum is 19 februari 2022. Vandaag is de eerste dag van de online uitwisseling.
De klok slaat 9 uur en het is tijd om te gaan rijden naar de accommodatie. 10:00 tot 10:30 is inloop tijd, langzaam zie ik iedereen binnen stromen en vullen de zalen zich met gelach en geklets. Na 10:30 zijn alle ouders vertrokken. We worden geroepen om te komen zitten voor een informatieve presentatie. Ik zit naast Mare, Mare is ook mijn kamergenootje. De presentatie gaat over online etiquette. Wat voor gedrag je moet tonen in een online meeting en verschillende soort ice breakers/ energizers.

Het is 12:00, tijd voor de lunch. Ik zit weer naast Mare en iedereen zit te eten en hebben de leukste gesprekken. Er wordt ons verteld dat we onze jas aan moeten gaan doen. Als iedereen zich heeft verzameld buiten krijgen we uitleg over een spel. Het is een ren spel en om me heen hoor ik gelijk al wat meiden zuchten, wat ik snap want mijn eigen tenen vriezen er al bijna af en er staat een best wel flinke wind. We krijgen een papier met nummers en in het bos hangen allemaal papieren met cijfers en op de achterkant vragen over Oeganda. Bij de antwoorden staat een letter, met de letters van het goede antwoord moeten we een woord maken. Het woord is zojuist geraden door een groepje, het woord was tropische klimaatzone.

We gaan met zijn allen wat drinken en even bijkletsen over het spel. Nu beginnen de workshops. Er zijn 3 verschillende workshops: interviewen, fotograferen en schrijven. Er zijn 2 rondes. Ik begin met de workshop schrijven. Gelukkig heeft een iedereen een boekje gehad zodat je zoveel mogelijk dingen kan opschrijven. Het is leuk maar ook ontzettend vermoeiend omdat je een overload aan informatie krijgt. De ronde is afgelopen en iedereen pakt weer wat drinken en gaan we door naar ronde 2. Ronde twee zit ik bij de workshop fotograferen. We zijn buiten aan het oefenen met verschillende instellingen van de camera.

Het is tijd voor het avondeten en we hebben groentesoep vooraf, als hoofdgerecht hebben we overheerlijke spaghetti. Natuurlijk ook een toetje, namelijk vla met muizenstrontjes (of te wel hagelslag).
Nu is het 20:45 en gaan we een quiz doen over Oeganda. Ik heb erg van vandaag genoten en ook van de vla met muizenstrontjes (oftewel hagelslag). Morgen gaan we voor het eerst contact hebben met onze buddy’s en ik kijk er erg naar uit. Tot morgen!

Media bij bericht (9)

Reacties (1)

  • Peggy
    1 jaar geleden
    Heel veel plezier anouk en Lea en jullie allemaal natuurlijk. Een hele mooie week toegewenst!!! Mooie verhalen weer.

    Reactie rapporteren

Reactie plaatsen